istock_000000148212xsmall

Vare sig du är anställd, eller egen företagare eller arbetslös, se dig själv som ”egenföretagare”. Se dig själv som ansvarig för din egen utveckling, och ansvarig för att göra dig själv så attraktiv och marknadsföringsbar som möjligt. Du håller din egen framtid i dina egna händer. Vilken möjlighet!

Kartlägg vad du är bäst på, fråga dig själv vad dina unika styrkor är. Ett utmärkt sätt att göra detta är att göra ”Strengthsfinder”, ett online test som hjälper dig identifiera dina styrkor/potentialområden. För att kunna göra testen behöver du köpa boken “Strengthsfinder 2.0” av Tom Rath (på engelska). Den finns bl.a. att köpa här hos Bokus.

Be andra om feedback (chef, kollegor, medarbetare, kunder) för att ytterligare förstå vad du är bäst på – och vad du behöver jobba på för att bli mer framgångsrik.

Se över din jobbkarriär – vad är trenden i de jobb du haft, vilka styrkor och egenskaper har du använt? Vad har du uträttat och åstadkommit? (vi har alla åstadkommit massor men tar oss sällan tiden att sätta oss ner och verkligen kartlägga det, eller göra det mesta av det).

Öva på att berätta om dig själv, dina kvaliteter, kunskaper och resultat. Be en god vän eller kollega att lyssna på dig och ge dig feedback.

Om du söker ett jobb, tänk på hur du kan förklara och länka hur just din erfarenhet gör dig till rätt person för jobbet. Hur du kan förklara hur alla dina erfarenheter och kvaliteter kan komma till nytta just för dem.

Investera i dig själv – du är din största tillgång. Vilka kunskaper och egenskaper efterfrågas på marknaden, nu eller för framtiden? Hur kan du bygga på med det som du tycker är relevant just för dig?

Gå på kurser och seminarier. Och om du inte har nån stor utvecklingsbudget att tillgå – det behöver inte kosta på, det finns många kostnadsfria kortare seminarier att delta i.

Anslut dig till relevanta nätverk av personer med samma intressen, från samma bransch eller annan relevant koppling.

Läs, lyssna på ljudböcker, titta på DVD, surfa på nätet.

Det finns oändligt med utvecklingsmöjlgheter. Vilka möjligheter tänker du ta vara på?