istock_000004913409xsmall

I maj förra året åkte jag till Treasure Island, Florida för en tre veckors utbildning för att bli certifierad NLP Tränare.

NLP, Neuro Linguistic Programming är en beteendeteknologi som hjälper personer till bättre kommunikation, bättre måluppfyllelse, större lycka – ja helt enkelt att skapa det liv, de relationer och den situation de vill ha.

Jag vet inte hur det är för dig, men ofta när jag är lite osäker eller nervös eller bara inte riktigt i form så gör jag inte mitt bästa jobb eller bästa insats eller intryck. I mitt huvud börjar det surra med tankar

“tänk om jag gör bort mig”

“tänk om nån ser hur nervös jag är”

“tänk om allt går åt skogen”

och ju mer jag tänker så, desto mer fokuserad blir jag på mig själv och mina egna känslor. Och ju mindre fokuserad blir jag på omvärlden och det jag kan ge till den. Det blir väldigt mycket ego, fokus på mig själv – JAG, JAG, JAG. Och det känns rätt jobbigt, eller hur? För då är det som om allt hänger på mig, som om jag måste ha alla svaren, som om jag måste vara perfekt (hemska tanke:-))

Nånting ändrades för mig under mina veckor i Florida.

Jag lärde mig fokusera mer på min omvärld och mindre på mig själv. Jag lärde mig att “bara vara” i stunden, att fokusera all min uppmärksamhet utanför mig själv och på så sätt upplevde jag ett nytt lugn. Ett lugn som får mig att veta att allt är OK. Att jag kan inte göra bort mig (det är bara i mitt huvud). Att när jag fokuserar på världen runt omkring har jag tillgång till mer av mina resurser, mina instinkter, min vishet.

Om du skulle vilja göra detsamma, så öva på att fokusera mer på din omvärld genom att vidga ditt synfält. Istället för att stirra stint på nåt, se om du kan slappna av ögonmusklerna och ta in mer information genom ditt perifera synfält. Gör det nån gång varje dag eller närhelst du känner dig spänd eller orolig.

Du kommer att bli glatt överraskad.

Nu påstår jag inte på nåt sätt att det är så här hela tiden, men jag har nu korta stunder utan ego och i de stunderna så mår jag som bäst, jag vet mer, jag åstadkommer mer – allt bara faller på plats.

Och jag älskar varenda stund! Det ska bli flera!