istock_000005863249xsmall

Jag älskar nyheter! Jag vill veta vad som händer i världen – vad gör människor och varför, vad händer med vår natur, vilka medicinska upptäckter har gjorts? Och så öppnar jag tidningen , eller tittar på dess framsida, för det räcker tyvärr:-(. Eller slår på TV eller radion – det är detsamma överallt. Allt rapporteras i så mörka termer – “värsta” “sämsta”, “kraschar”, “varsel”, “nedgång”, “döda” – i all oändlighet.

Tro nu för all del inte att jag förespråkar att stoppa huvudet i sanden, absolut inte! Som människor anser jag att vi har ett gemensamt ansvar för allt som händer i världen och därför behöver vi också veta vad som händer i världen. Dessvärre är det dock så att vi påverkas så mycket av det som sägs och rapporteras omkring oss. När vi har hört 10 gånger på samma dag att det är en ekonomisk kris så kan det till slut skapa en övertygelse om att så är fallet (vare sig om det är korrekt eller inte), som påverkar vårt tankesätt och vårt agerande. Vi börjar tro så mycket på det som sägs att det blir en självuppfyllande profetia!

“Eftersom det är en ekonomisk kris kommer våra affärer att gå dåligt i år”. Och så blir jag nedstämd, bakåtsträvande och ser inte längre möjligheter, eller letar efter dem, eller skapar dem! Istället för att tänka – “vad finns det för möjligheter här, hur kan vi erbjuda mer relevanta produkter eller tjänster i denna situation”?

“Eftersom det är ekonomisk kris kanske jag förlorar jobbet”.  Och så blir jag nedstämd, negativ och mindre fokuserande på mitt jobb (och mer på oron!). Istället för att tänka – “jag ska minsann visa alla hur bra jag är på det jag är, lägga på ett extra kol. Jag ska påminna mig själv om mina styrkor, kontinuerligt investera i min egen  utveckling så att jag kan marknadsföra mig själv och vara attraktiv på arbetsmarknaden om jag ska söka ett nytt jobb”.

Så vad kan vi då göra?

Ta kontroll över din hjärna! Ta kontroll över dina tankar!

Låt inte världen omkring dig diktera hur du ska tänka och hur du ska må. Det är alltid möjligt att välja. Och om du lyssna på nyheter, tänk på hur det påverkar dig. Balansera de “dåliga” nyheterna med “bra” nyheter.

Bombardera dig själv med positiva, stärkande tankar – de tankar som kan åstadkomma positiva resultat. Läs en bok som får dig att skratta. Se på din favoritkomedifilm eller serie. Titta inte på nyheterna det sista du gör innan du somnar (då är det risk för att du tar med dig nyheterna i sömnen) – låt dit själv somna med ett lugn och positivt sinne, läs eller lyssna på en avslappnande och upplyftande inspelning, eller din favoritmusik. Använd affirmationer, visualisera.

Leta på Google och hitta hemsidor som fokuserar på positiva och goda nyheter. Se dig omkring och lägg märke till allt det bra som händer runt omkring – folk som har kul, folk som hjälper varandra, barn som nyfiket utforskar livet.

Det finns goda nyheter i överflöd. Lyssna på dem, njut av dem och låt dem hjälpa dig skapa den verklighet du vill ha. Det är ditt liv – live it, love it!