Sad businesswoman

Läste i DN hur många chefer får bottenbetyg.

Ibland förvånas jag över att nån vill bli chef över huvudtaget. Det är inte ett lätt jobb. Förväntningarna på en chef är höga, att vara mångkonstnär är ett måste.

Och ändå är det ju så det måste vara. Som chef har du en direkt inverkan på hur engagerade dina medarbetare är. Och engagerade medarbetare är nyckeln till ett lönsamt och sunt företag. Så kraven på chefer ska vara höga, för chefen är så viktig.

Som företagare, se till att få rätt personer som chefer, se till att de mår bra, utbilda och utveckla dem kontinuerligt, så att de har en sportslig chans att ge medarbetarna det de behöver för att de ska må bra och kunna göra sitt jobb bra.

Som chef handlar det om att se varje person, att förstå varje person, att observera det unika i varje person och att se till att det unika maximeras och används.

Så ta dig tid att verkligen vara chef, var inte så upptagen med möten och samtal och email att du inte hinner med din personal. Lyssna på vad folk har att säga, intressera dig för dem, se till att de har vad de behöver för att kunna göra sitt jobb, skratta, uppmuntra, tillåt misstag, ge feedback, hjälp dem att utvecklas, kommunicera……

Ja, listan är lång – däri ligger chefens största utmaning.  Så om det känns övermäktigt, gör då bara en sak – se och hör varje person, få dem att känna sig viktiga. Du har allt att vinna – och det kommer du att göra.

Nej, det är inte omöjligt att vara en bra chef – det kräver dock både tid och intresse. Och det är en belönande investering!