iStock_000002805186XSmall

Så här i årets sista veckor och dagar funderar jag över hur värdefullt det är att se tillbaka en smula – fundera på vad som hänt under året, notera de framgångar jag uppnått, de motgångar som varit – och vad jag kan lära av dem.

Det är så lätt att bara springa vidare in i nästa år utan den reflektionen, men det är också rätt bortkastat då, allt det som har hänt.

Jag väljer att se på mitt liv lite som ett projekt, för ett projekt (utfört rätt vill säga!) görs ju en utvärdering av, en uppföljning och en utvärdering, så att nästa projekt kan dra nytta av lärdomarna, och nästa och nästa….

Och nog är väl våra liv ännu viktigare än ett projekt – det är ju vårt livsprojekt!

Låt mig dela med mig av en av mina lärdomar från året – som jag är övertygad kommer att hjälpa mig till ett bättre 2010.

Under första kvartalet i år hade vi mindre än vanligt att göra i företaget. Vi kände av finanskrisen, allting stannade av, allting andades försiktighet. Det kändes konstigt och lite läskigt, men har i själva verket varit en fantastisk upplevelse – det fick oss att verkligen tänka på vad vi gör, vad vi erbjuder våra kunder, vad folk verkligen behöver. Vi har därför skapat ett antal nya produkter och tjänster som känns jättespännande! Watch this space….

Och det hade med all säkerhet aldrig hänt om det hade varit fullt upp som vanligt, för då hade vi bara sprungit på! Som vi har gjort större delen av resten av året:-)

Så min stora lärdom för 2010 är att nu och då göra tid för reflektion – att verkligen ställa frågan “gör vi rätt saker?” Så det har jag nu avsatt tid för i min kalender!

Så kryp upp i fönstret, sätt dig vid ditt skrivbord, slå dig ner på ditt favoritfik – varhelst du känner dig bekväm, lugn och kreativ –  och ta dig en titt på året som gått.

Vad har gått bra? Hur kan du utnyttja det inför 2010? Vilka framgångar kan du upprepa?

Vad gick inte så bra? Vad var bra med det – dvs vad kan du lära dig av det? Och hur kan du utnyttja det inför 2010?

Se sen framåt och betänk vad du vill med 2010. Vilka mål vill du uppnå? Hur vill du spendera din tid? Hur vill du att din tillvaro ska se ut?Och hur kan du utnyttja det som hänt 2009 inför nästa steg i ditt livsprojekt, nämligen 2010 – DITT BÄSTA ÅR HITTILLS!