istock_000001009795xsmall

Inspirerades nyligen (igen) av Wayne Gretzky, legendarisk kanadensisk hockeyspelare. Jag hörde hur han hade beskrivit vad det var som gjorde honom så bra som spelare, vad det var som verkade få honom att ligga steget före de andra.

Han beskrev det som att många andra spelare åkte dit pucken var, medan han åkte dit pucken var på väg. Han hade en förmåga att läsa de andra spelarnas mönster, för att förstå vad som skulle hända härnäst. Han blev helt enkelt duktig på att observera mönster och att använda den informationen för att kunna åka dit pucken var på väg (och då vara först dit!)

Allting i livet följer mönster. Naturen följer mönster. Väder och årstider följer mönster. Människor följer invanda mönster, inte minst i deras tankar, känslor och handlingar.

Ju bättre vi kan bli på att observera mönster, ju bättre resultat kan vi få – i alla områden. Bättre kommunikation, bättre relationer, bättre måluppfyllelse, bättre sportprestationer, bättre ledarskap, bättre föräldrarskap – ja, du förstår vad jag menar – i allt!

Om vi kan bli medveten om våra egna mönster, så kan vi ändra dem. Om våra mönster inte leder oss dit vi vill, så kan vi ändra dem. För att få bättre resultat.

Nog har vi väl alla kört fast ibland, gjort samma sak om och om igen och förväntat oss andra resultat. Skrattretande.

Klart att vi måste göra andra saker för att få andra resultat. Vanor och mönster är inte alltid lätta att bryta, men blir vi bara medvetna om dem så är vi en bra bit på väg. Och vi kan börja skapa ett nytt mönster, en dag i taget.

Om vi kan bli medveten om andras mönster, så kan vi börja förutsäga lite av det som ska hända så att vi kan möta situationer på bästa sätt. Lite som Bill Murray i “Groundhog Day”, som får chansen att göra samma sak om och om igen och därmed lär sig mönstren om vad som komma skall, och därför kan få ett bättre resultat.

Låt oss åka dit pucken är på väg. Om det funkade för Wayne Gretzky så är jag helt övertygad om att det funkar för oss!